Blog

„Cel mai bun autor român”, fotograful Mihai Romeo Bogdan a cucerit 118 premii în 2021

Fotografiile lui Mihai Bogdan, premiate la 118 concursuri naționale și internaționale Foto: Mihai Bogdan
Distins cu titlul de „Cel mai bun autor român”, în cadrul Salonului Internațional „Varadinum”, Mihai Romeo Bogdan a vorbit despre cea mai mare pasiune a sa: fotografia.

Artistul fotograf a obținut anul trecut 118 premii, iar noul an l-a început cu titlul: „Cel mai bun fotograf și cea mai bună fotografie de pe 35awards.com”, în cadrul competiției: „Drone Photo: Nature Contrasts”.

JB&bihon.ro: Când și cum a început dragostea dvs. pentru fotografie?

Mihai Romeo Bogdan: Aventura mea în lumea fotografiei a început destul de demult, prin 1982, în orașul meu natal, Ocna Mureș. Atunci fotografiile erau mult „mai scumpe la vedere”, din cauza faptului că erau realizate pe filmele fotografice care aveau un numar limitat de poziții, 24 sau 36. În acel an, tatăl meu mi-a dat aparatul foto în mână pentru a face prima fotografie. Nu știam atunci că fotografia va face parte din viața mea.

JB&bihon.ro: Cum ați descoperit această pasiune?

M.R.B.: Pe la vârsta de 17 ani am început să descopăr fotografia și să încep să folosesc acel aparat cu film. Făceam fotografii pe care le developam în subsolul casei. Învățam doar din propriile reușite sau greșeli, deoarece nu aveam nicio carte despre fotografie și nu era nici internetul. Totodată, eram atras mai mult de revistele sau cărțile cu imagini. Din 2004 am început să fotografiez mai mult, după ce mi-am cumpărat primul aparat foto digital cu care puteam să fac un număr nelimitat de fotografii.

JB&bihon.ro: Ce înseamnă fotografia pentru dvs.?

M.R.B.: Pentru mine, care nu sunt prea vorbăreț, cuvintele sunt mai greu de folosit, astfel încât o fotografie mă ajută să fac economie de cuvinte. Eu sunt de părere că o fotografie nu trebuie povestită, te uiți la ea și lași imaginea să-ți vorbească.

JB&bihon.ro: Ce alte pasiuni aveți?

M.R.B.: Am niște pasiuni care sunt contrare. Îmi place natura și libertatea. Îmi pare rău când văd că natura este distrusă zilnic de oameni nepăsători și în același timp îmi plac mașinile, în special cele de curse. Dacă însă ar fi să aleg dintre cele două, aș alege-o pe cea fără de care nu aș putea trăi, natura!

JB&bihon.ro: Când ați început să participați la concursuri?

M.R.B.: În 2012 am câștigat primul concurs cu premii pe site-ul celor de la F64. În 2018, după ce am terminat cursul de fotografie cu Adela Rusu, m-am înscris în Fotoclubul „Varadinum” și am participat la un singur concurs. În 2019-2020 am participat la vreo trei concursuri.

JB&bihon.ro: Ce premii/distincții ați primit?

M.R.B.: În anul 2021 am participat la câteva zeci de concursuri și în scurtul meu itinerar prin lumea concursurilor internaționale de fotografie, am obținut 118 premii (medalii de aur, argint, bronz, premii din partea juriului și mențiuni de onoare). Printre cele mai importante sunt Grand Prix Award, obținut în Auckland – Noua Zeelandă, pentru cea mai bună fotografie color din concurs, Cel mai bun fotograf din România participant la a 5-a ediție a concursului Internațional de fotografie Varadinum 2021, două premii speciale din partea juriului în Italia, la International Exhibition Venetus Circuit. Totodată, am intrat în top 100 fotografi la concursul anual din 2020, organizat de 35awards.com, la care au participat peste 123.400 fotografi din 173 țări și care au trimis peste 444.000 de fotografii. Anul acesta am câștigat competiția „Drone Photo: Nature Contrasts”, cel mai bun fotograf și cea mai bună fotografie de pe 35awards.com – unul dintre cei mai mari organizatori de concursuri foto din lume.

JB&bihon.ro: Ce reprezintă aceste merite pentru dvs.?

M.R.B.: Mă motivează să nu mă opresc, să continui să găsesc calea de a lăsa imaginile să vorbească. Reprezintă o cale de a întâlni oameni pasionați și frumoși, fără de care rezultatele acestea nu ar exista! Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat de-a lungul timpului și celor cu care colaborez în prezent. În special modelelor de la Agenția Mmodels România, lui Marius Molan și artistului fotograf Ovidiu Gabor, make-up artistelor Isabel Leucuța și Meli Anca. Totodată, îi mulțumesc și lui Ovi D. Pop și Fotoclubului „Varadinum”, care m-au ajutat la realizarea primei mele expoziții de fotografie.

JB&bihon.ro: Ce obiective aveți în acest domeniu?

M.R.B.: În primul rând, pe baza rezultatelor obținute, o să doresc să obțin distincțiile care să îmi ofere posibilitatea de a juriza la concursurile de fotografie. În al doilea rând, doresc să particip în continuare la concursurile de fotografie.

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cel-mai-bun-autor-roman-fotograful-mihai-romeo-bogdan-a-cucerit-118-premii-in-2021-3901719/

Expoziţia anuală a Fotoclubului Varadinum - Vernisaj la Filarmonică
Új fotókiállítást nyitnak meg a váradi filharmóniában

Leave a Reply