Blog

“Femeie” – expoziţie de artă fotografică în aer liber, în centrul Oradiei, dedicată zile de 8 Martie!

Fotoclubul Varadinum Oradea a vernisat marţi, cu prilejul zilei de 8 Martie, o nouă expoziţie de fotografie artistică în aer liber, în Piaţa Unirii, de această dată sub genericul “Femeie”, fiind dedicată tuturor femeilor din lume.

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Potrivit preşedintelui acestui club, Ovi D. Pop, multiplu premiat internaţional, cele 120 de imagini cu subiecte exclusiv feminine sunt realizate de 18 membri ai Clubului Varadinum Foto Oradea. Fotografiile sunt expuse, ca de obicei, pe cele zece panouri de mari dimensiuni, fiind tipărite pe materiale rezistente la intemperii. Este a şaptea expoziţie vernisată în aer liber, în apropierea primăriei orădene, a palatului Vulturul Negru, a palatului greco-catolic şi a Bisericii cu Lună.

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

“Pot să spun că este singura expoziţie de acest gen din ţară. În acest ritm, o dată pe lună şi în aer liber, într-o locaţie atât de frumoasă. Calitatea lucrărilor este ireproşabilă. În background, pe panou, am pus câte o fotografie cu Piaţa Unirii, făcută de mine cu drona. Mă plimb foarte mult cu fetiţa mea în week-end şi observ plin de lume acest loc, admirând fotografiile. A observat şi primăria că aici creăm o mişcare, un spaţiu cultural pe care mulţi îl apreciază. Ne bucurăm că niciodată nu am găsit celebrele mustăţi desenate pe fotografii. Asta spune ceva despre nivelul de civilizaţie al oraşului”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele clubului.

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Din cei 55 de membri ai clubului, pentru această expoziţie au răspuns 18 artişti fotografi. Majoritatea sunt orădeni, alături de câţiva din alte oraşe: Adela Rusu, Anca Molnar, Mariana Scubli (Sighetu Marmaţiei), Horvath Marta, Roxana Condrea, Ecaterina Kiss (Baia Sprie), Raul Ghiman, Marian Plaino (Bucureşti), Doru Petruţiu, Ovidiu Ilisie, Ionuţ Jarca, Mihai R. Bogdan, Kornel Popa (Szombathely, Ungaria), Claudiu Guraliuc şi Cătălin Arcu (Cluj Napoca), Ionel Gurzun (Baia Mare), Adelin Gruian şi Ovi D. Pop.

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

“Gândurile mele se îndreaptă astăzi spre toate femeile din lumea întreagă: femeile mame, femeile bunici, femeile învăţătoare şi profesoare care ne-au ghidat în primii ani, dar pentru că nu aş vrea să neglijez nicio meserie, le doresc tuturor femeilor din lumea întreagă să rămână pozitive, frumoase, tinere veşnic în suflet şi să se roage toată lumea pentru pace. Le doresc fetelor să aibă minte, domnişoarelor să aibă atitudine şi doamnelor să aibă stil. Pentru că aceste calităţi ne definesc pe noi, ca femei, în lume”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedinta clubului, Adela Rusu, artist foto premiat pe toate meridianele lumii.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Multe din fotografiile expuse au fost premiate la diverse saloane internaţionale de artă fotografică sau pe cel mai exigent portal de fotografie – 1x.com. Câteva instantanee surprind femei din diverse colţuri ale lumii precum Cuba, Namibia, India, China, Indonezia sau Peru.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Ovi D. Pop a menţionat că subiectul “femeie” este unul preferat de el ca artist, având o mulţime de lucrări pe această temă. “Soţia mea chiar m-a certat că am vrut să pun multe babe, aşa că am ales mai multe femei tinere pentru panoul meu. Deşi cu tanti Iulica, de 97 de ani, din Sălaj, care trăieşte într-o casă veche de 150 de ani, fără apă sau curent, am câştigat multe premii. O vedeţi. Mesajul meu pentru toate femeile este să fie şi să rămână iubite”, a declarat Ovi D. Pop.

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Expoziţia va putea fi admirată timp de o lună, până în data de 9 aprilie, când, întâmplător, este ziua de naştere a artistului Ovi D. Pop. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

 

https://www.agerpres.ro/cultura/2022/03/08/bihor-femeie-expozitie-de-arta-fotografica-in-aer-liber-in-centrul-oradiei-dedicata-zilei-de-8-martie-galerie-foto–880581

Kiállításmegnyitó nőnap alkalmából
Nőnapi hangulat a Szent László téren

Leave a Reply