Blog

​Expoziție documentară la Filarmonica Oradea – Pașii din trecut – oameni și locuri

Filarmonica Oradea a găzduit joi, 27 ianuarie, vernisajul expoziției de fotografie Pașii din trecut – oameni și locuri, imaginile fiind realizate de artistul fotograf clujean Szabó Tamás. Expoziția cuprinde fotografii rare cu personalități ca Veturia Goga sau Jean Marais.

Imaginile prezentate în expoziția inaugurate joi fac parte din colecția fotografului Szabolcs Vincze, din Huedin, membru al Varadinum Foto Club din Oradea. De altfel, evenimentul a fost realizat de Varadinum Foto Club, încadrându-se în seria de expoziții inedite pe care clubul le realizează, constant, la Filarmonica orădeană.

Fotografiile expuse au fost realizate de fotograful clujean Szabó Tamás între anii 1950 – 1990. Szabó Tamás a fost fotograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), iar fotogrtafiile lui au ilustrat 167 cărți și albume foto. A avut mai multe expoziții în România, cât și în străinătate, în Torino, Veneția, Bolognia, Ville de Saint-Germaine, Berlin sau Hong Kong.

Printre imaginile pe care orădenii le pot admira în cadrul expoziției documentare se regăsesc: Jean Marais surprins în vizită la Cheile Turzii, Veturia Goga, soția lui Octavian Goga, fotografie realizată în anul 1969, pictorul Feszt Laszlo și Nicolae Ceaușescu, Târgul de fete de pe Muntele Găina, imagine realizată în anul 1958, sau Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, sărbătorită în Cluj-Napoca, în anul 1969.

Szabolcs Vincze, care are în colecție aceste imagini, este fotograf de peste 20 de ani și este specializat în fotografia etnografică, tradițională și de port popular. În același timp artistul preferă și peisajele, portretul și nudul. A câștigat locul II la Expoziția Concurs-Național Fotografie – Document Etnografic și o medalie de aur FIAP la Travel, 2012, Budapesta.

Expoziția va putea fi admirată timp de două săptămâni. Intrarea este liberă.

Nu cred în conceptul de a fi fotogenic. Există doar oameni dispuși să renunțe la zidul pus între ei și lume.
Expoziție inedită de fotografie la Filarmonica de Stat din Oradea

Leave a Reply