Blog

Nu cred în conceptul de a fi fotogenic. Există doar oameni dispuși să renunțe la zidul pus între ei și lume.

Fotograful de portret al anului și totodată fotograful anului este Claudiu Guraliuc. A decis Master Photographers Association, una dintre cele mai longevive asociații profesionale din lume, care dă un fel Oscaruri ale fotografiei.

În pandemie, Claudiu a avut timp să exploreze și să se reinventeze. A descoperit în stilul baroc o sursă de inspirație de care nu s-a mai despărțit, pentru că a descoperit că îl reprezintă sută  la sută. Fotografiile pe care le-a realizat în acest stil, portrete și nuduri, au avut ca modele nu numai actori, cum este cazul afișului unui spectacol de la Teatrul Național, ci și oameni care nu sunt actori. A rezultat o serie barocă. În care intră și un foarte simpatic calendar cu câini, pisici și stăpânii acestora, făcut pentru o cauză caritabilă.

A ieșit chiar o serie baroque meets kitsch, unde, aflăm de la autor, încape o grămadă de umor.

Anca Brășfălean l-a întrebat cum reușește să se descurce cu recuzita care deseori cere și articole dificil de obținut, și destulă creativitate. Claudiu a dezvăluit și care sunt provocările legate de modele, atât în cazul portretelor, cât și în cazul nudurilor.

Oricum, cea mai bună veste este că, după părerea lui, nu există oameni care să nu fie fotogenici. Fotografia e un exercițiu de comunicare între fotograf și model, înte model și restul lumii, în care unele modele se deschid mai mult decât altele.

Și, dacă erați curioși, Claudiu Guraliuc nu merge în concediu cu camera după el. De cele mai multe ori, preferă să lucreze în studio, pentru că este obsedat de control. „Dacă fotografiezi în lumină naturală, lumina e așa cum vrea Dumnezeu. În studio, e așa cum vreau eu. În studio, eu sunt dumnezeu.”

 

https://ebsradio.ro/interviurile-ebs/nu-cred-in-conceptul-de-a-fi-fotogenic-exista-doar-oameni-mai-dispusi-sa-renunte-la-zidul-pe-care-l-pun-intre-ei-si-lume/?fbclid=IwAR3cnalXBeviWL_FW4oSF4MTzt75JexoBMFhWYf7MlArN8dVzJmLY-pFHYw

O nouă expoziţie de fotografie, cu imagini din timpul comunismului, la Filarmonica din Oradea (FOTO)
​Expoziție documentară la Filarmonica Oradea - Pașii din trecut - oameni și locuri

Leave a Reply