Blog

De vorbă cu Kornel Popa

Azi îl veți cunoaste pe castigatorul  a ?? ??????? ?????? ???? ? ?? ??? la competiții fotografice internaționale.

L-am rugat pe Kornel Popa sa-mi acorde un interviu și cu amabilitatea lui caracteristica am stat puțin la povesti.

 

?????! Ma ????? ?? ???? ?????? ?? ???????? ?????. ?? ? ?????? ???? ??? ??-?? ????? ???????? ?? ?????? ???????????? (?? ?? ?? ???? ?? ??????? ??????????). ?????-?? ?? ??? ???? ???? ?????? ????.

Salutare tuturor! Ma bucur si eu sa reluam conversatia. Foarte pe scurt, va spun ca ma numesc Cornel Popa, am 44 de ani, sunt de origine din Tarnaveni. De 23 de ani m-am stabilit in Ungaria, la Szombathely.

Sunt fericitul tatic al unui baiat de 14 ani, pe care il folosesc destul de des ca model in fotografiile mele.

???? ?? ?????? ?????? ????? ???? ????????????? ???? ?????? ????? ??? ??? ????? ?? ?????? ???? ???, ?????-??!

Prima data am pus mana pe un aparat foto prin 1984 la un cerc de fotografie de la Casa Pionierului (inainte de revolutie eram pionieri cu totii si luam parte la diverse activitati la aceasta Casa a Pionierului). Am activat acolo aproximativ 5-6 ani. Frecventam si cercul de electronica.

Dupa primul an am primit cadou de la parintii mei(la idea mamei)un aparat foto Smena iar la 10 ani am mostenit un Zenit.

?? ? ? î??â????? ?? ??????????A? ???????? ???????????? ??? ?? ???????? ?? ?????????

Aparatul Smena la 10 ani l-am desfacut sa vad ce e in el.Imi placea sa mesteresc. Aveam obiceiul sa desfac lucrurile sa vad cum functioneaza.Asa de bine l am desfacut ca nu am mai reusit sa l asamblez la loc. Cu Zenitul nu stiu ce s a intamplat…cand ne am mutat cred ca l am ratacit cumva.

?? ????????? ???? ?? ?????

Folosesc un aparat Sony si unul Canon (mai rar) si sunt adeptul obiectivelor fixe, nu mi plac cele cu zoom. Am un 50 mm, un 85 mm si un 135 mm toate cu un F1.8.

?? ????? ?? ? ????? ???? ???????? ?????????? ?? ???? ?? ?? ???????.

In copilarie fotografiam copii… cred ca acolo s a facut declicul, placerea de a fotografia oameni.Nu m-am impacat bine cu peisajul, in schimb imi place still life deoarece imi aranjez eu cadrele, pot sa creez ceea ce vreau

??????????? ?????, ?? ????? ?????? ????????, ?? ???.

Da. Am primit si un aparat de marit cu care developam fotografiile in baie.Cu Smena le faceam fotografii copiilor din cartier primind la schimb diverse lucruri: piese electonice, baterii, gume de mestecat si diverse alte nimicuri care faceau deliciul copilariei. Intr-o vreme multiplicam si postere cu Elvis Presley Modern Talking,etc.

?? ????? ????? ?? ?????. ?? ???? ? ??? ???? ?? ??????? ? ????? ?????ă, ?? ??????? ??? ?? ???????

Sunt persoane cu care lucrez mai usor, sunt altele cu care lucrez mai greu putin. Copiii si adolescentii pana la 18 ani si adultii de peste 35 de ani, cam astea sunt grupele de varsta cu care lucrez cel mai bine.

Ca sa intelegi, majoritatea fotografiilor pe care le fac sunt fine art și vintage reprezentand anii ’20-’80. Genul acesta nu li se prea potriveste tinerilor de 20-30 ani. Poate acesta este si motivul pentru care lucrez mai mult cu categoriile enumerate mai sus.

??? ??? ????? ?????? ??? ?????????

Cele mai multe modele sunt din viata mea privata,din cercul de prieteni.

Pentru inceput l-am fotografiat pe fiul meu, apoi pe colegii lui de clasa,pe prietenii colegilor (de aceea am multe fotografii cu copii), apoi copiii prietenilor, prietenii…si in cele din urma au inceput sa mi scrie oameni ca le place munca mea si asa am ajuns sa fotografiez o varietate mai mare de persoane.

??? ???????? ???? ??? ???? ?????????? ?? ????? ???????? ????

In timp ce li se face make up-ul povestim, glumim… astfel incat atunci cand incepe shootingul modelele sunt destinse, atmosfera e creata.

Cu copiiii e altceva. Sunt doua categorii.Copiii mai plini de viata ca sa spun asa, cu ei incep shootingul in primele minute cat inca sunt surprinsi de ce vad, si pot sa le imortalizez mirarea. Ulterior, dupa ce se dezmeticesc,se imprietenesc cu locul si greu le mai poti atrage atentia.

Cealalta categorie,a copiilor timizi, au nevoie sa se destinda, sa se obisnuiasca. Pe ei ii duc la fiul meu in camera sa se joace si asa cad niste bariere.

???? ??? ????????? ??????????????? ?? ?? ???????

Nu… nu colaborez cu nici un studio. Sedintele foto au loc la mine in sufragerie, intr un bloc la etajul 8.

??? ?? ?????? ?? ????????, ????????????, ???????,???? ?? ??????

Fundalurile mi-le pictez singur,pe panza cumparata din comert,nimic special. Vopseaua e lavabila si adaug diversi coloranti.

Cat despre imbracaminte, am un designer vestimentar cu care colaborez in ceea ce priveste rochiile istorice. Restul imbracamintii, o procur de la magazine second hand.

Cand am nevoie de anumite obiecte in cadru,mai intreb prietenii daca nu au de exemplu o masina de scris,un radio,etc.

De machiaj se ocupa o artista de make-up foarte talentata care mi e si asistenta si uneori si model.

?????? ????????????? ??? ?? ?????????????

Imi vin idei ascultand muzica,sau citind ceva,sau uitandu ma la un film… imi dezvolt apoi ideea in cap, caut recuzita, daca nu gasesc imi rescriu ideea, ma gandesc apoi ce persoana s-ar potrivi cadrului pe care vreau sa-l construiesc si iau legatura cu modelul potrivit imaginii mele. Urmeaza sedinta propriu zisa apoi editarea.

?? ?? ???????/???????? ???????? ??? ??????? ???????? ???? ???????????

Folosesc numai Photoshop, nimic altceva.

Editarea dureaza intre 2 si 10 ore, depinde de elementele pe care le adaug in cadru. Am ajuns in stadiul in care editez mai rapid, dar niciodata nu lucrez mai putin de 2 ore la o fotografie.

Recordul il detine o fotografie mai complexa “Gift from the Good’’ la care am lucrat cam 25 de ore adunate, in fiecare zi cate putin. Dar asta a fost o exceptie.

“??? ???? ???”?? “???????? ?? ? ????????? ????”. ???? ?????????? ?? ???? ?? ??-?? ????????? ș? ????,?? ???? ?? ??ș????? ?????? ?? ?????????? ??????????????. ?????-?? ?? ??? ???????? ??? ?? ? ????????? ????????.

In fotografia “Old time boy”,e copilul meu.Precum am mentionat mai sus,fundalul e vopsit de mine,recuzita de la un magazin second hand iar radioul e al unui coleg de serviciu.

Am fost incurajat cumva sa particip la concursuri internationale de fotografie prin faptul ca fotografiile mele au fost recunoscute în foarte multe grupuri de profil.Cadrele cu fiul meu au aparut în patru reviste internationale. Primul concurs la care am participat” 6TH Balkan Exibition Circuit 2021’’ a fost cu aceasta fotografie. A avut un succes nesperat. A luat 3 medalii de aur. Tot medalie a luat si o alta fotografie “The time’’ iar “Unspoken Word“ a luat o mentiune.

“Portrait of de beautiful girl” isi are originea la tutungerie. Acolo am gasit modelul in persoana care imi vindea tigari.I-am aratat ce fotografii fac si a fost de acord sa-mi pozeze. Am pornit cu o idee in conceperea acestei fotografii si a ieșit cu totul altceva, foarte ok zic eu. A si castigat o mentiune la Asociatia artistilor fotografi din Romania.

“The Time’’ e o fotografie facuta din 3 imagini. In spate, fundalul e o cladire reala, un penitenciar pe care l am fotografiat cu telefonul. Fetita e fotografiata intr-un sat iar norii i-am surprins din balcon. A castigat pana acum 3 medalii de aur si 2 de argint la diverse concursuri internationale de fotografie.In prezent este expusa impreuna cu alte lucrari in Oradea, in centru. E o expozitie de grup unde particip si eu cu 8 cadre.

?????? ????? ????????? ???? ?? ???? ???? ?? ? ?????????

Toate mi-au placut.Mi-a placut experienta in sine si rezultatul.Nu am imagini pe care le-am facut sa nu-mi placa. Old time boy are rezultatele cele mai neasteptate. Nu credeam ca va fi atat de premiat.

????? ?? ?? ??? ??? ??? ???????? ??????? ?? ?? ????????????? ?? ????? ????? ?? ??. ???? ? ????????, ?? ???? ?? ș??? ????? ?????? ???. ????? ????????? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ?????????? ??????… ???????? ??.

Asa e firea lui, vrea sa ma ajute, sa reusesc in ceea ce fac…sau mai bine spus vroia…ca mai nou face nazuri.

???, ?? ????…. ?????? ??? ????? ?? ????…

Pana acum nu a fost cazul, dar pe masura ce creste trebuie putin …incurajat.

Odata m-a costat chiar mult: a trebuit sa i cumpar o boxa cam scumpa pe care in scurt timp a pierdut o la scoala.

???? ???????? ???? ???? ??? ?? ș? ? ???? ????????

Nu, nu traiesc din fotorafie. Sunt fotograf amator,lucrez ca maintainer de sisteme de aer conditionat intr-o multinationala. Fotografiez in timpul liber, in special in weekenduri.

??? ?? ???????, ??????, ?? ??????????????

Am inceput de mic, dar pe masura ce am crescut am invatat privind fotografii, citind despre fotografie si critica fotografica, urmarind diverse tutoriale, pe scurt am invatat singur. Nu am studii in domeniu, am facut însă un curs de fotografie la Oradea.

?? ???? ???? ???? ?? ????? ?????, ??? ? ?? ??????

Cam de 3 ani fac fotografii mai elaborate cu care particip la diferite concursuri de fotografie, cu succes as spune.

?? ?? ?????…??????? ?? ??????? ???????????, ???????????.

Vreau sa fotografiez cat mai mult. Am idei destule in cap pe care vreau sa le pun in aplicare.

Bineinteles imi doresc recunoastere internationala prin obtinerea mai multor premii, iar lucrarile mele mi-ar placea sa fie expuse in expozitii, de ce nu, sa am si propiile mele expozitii.

Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat si de ce nu, pentru răbdarea pe care ai avut o la toate curiozitățile mele. Sper căt de curând sa primesc o invitatie la o expozitie de a ta. Mulțumesc și pentru cadre, care,precum am spus, sunt de excepție.

 

Editor: Carmen Crisan Borzan

Varadinum Love: O nouă expoziţie de fotografie, dedicată iubirii, în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
Dragostea, sărbătorită în Piața Unirii

Leave a Reply