Blog

Egyéves lett a Szent László téri kiállítóhely

Tavaly augusztusban szerveztek először kiállítást a nagyváradi Szent László téren, azóta havonta nyitnak meg új tárlatot. Az elmúlt egy év tapasztalatairól és a jövőbeni tervekről Ovi D. Pop, a kiállítások kezdeményezője és szervezője számolt be.

Törő Enikő

Az első szabadtéri kiállítás címe Út a szabadság felé volt, melyen Nadia Bujan fehéroroszországi újságíró fotóit mutatták be, ő maga is eljött a megnyitóra. A felvételeket azokról a fehéroroszországi tüntetésekről készítette, melyek a 2020. augusztus 9-ei elnökválasztások ideje alatt és után zajlottak. Az esemény akkor nagy sajtóvisszhangot kapott és a város vezetősége is jelen volt, valamint köszöntő is elhangzott részükről. Mint Ovi D. Pop elmondta, először a Nagyváradi Állami Filharmónia első emeleti csarnokában akarták megnyitni a tárlatot, azonban végül sikerült megegyezni a városvezetéssel, ugyanis úgy gondolták, hogy többen láthatják szabadtéren, mint zárt térben. Az a tapasztalat, hogy a zárt terű kiállítóterek látogatottsága csökken, tette hozzá. Az első kiállítás népszerűsége után a városvezetéssel megegyezve havonta vagy kéthavonta hosszabbítják meg a szerződést a szabadtéri kiállítótér használatára, ahol a Varadinum Fotóklub vagy az Ovi D. Pop Egyesület szervez kiállítást. A fotóművész elmondta, hogy igyekeznek tematikus kiállításokat szervezni, melyre bármely fotóklubhoz tartozó fotós küldhet képeket, ilyen volt például a Valentin-napi Love című kiállítás, vagy a márciusi Nő című kiállítást. Egyébként Nagyvárad napja alkalmából, december 1-re is szerveztek kiállítást, de Debrecent bemutató kiállítás is volt itt, melyet egy kulturális eseménysorozat keretén belül nyitottak meg. A legnépszerűbb kiállítás eddig az első volt, valamint a 908 portré című kiállítás. Egyébként a tematikus kiállításokat mindig sokan megnézik.

Ovi D. Pop a háttérmunkáról is elárult néhány dolgot, például, hogy a fotókat jó minőségű papírra nyomtatják, mely ellenáll az UV-sugárzásnak és az esőnek, hónak legalább egy hónapig. Hozzátette, hogy volt olyan kiállítás is, melyet néhány nap alatt állított össze tíz fotós, ilyen volt a 908 portré, ami nagyon nehéz volt, ugyanis engedélyt kellett kérni minden olyan személytől, akiről jelent meg portré.

Archív felvétel/Alexandru Nițescu

Tervek

A következő kiállításról is elárult néhány dolgot a szervező: szeptemberben Cun Iosif mérnök, építész munkájáról egy könyv jelenik meg, és ezt a könyvet mutatják be a következő kiállításon. Cun Iosif a kommunizmus idején tevékenykedett, többek között Nagyváradon, tömbházak, hotelek, terek köszönhetők nekik, melyek abban az időben modernnek számítottak. A kiállításon szó lesz a megjelenő könyvről, illetve bemutatnak régi és új fotókat Nagyváradról.

Októberben Nagyvárad napja alkalmából szerveznek kiállítást, melynek középpontjában szintén a város áll majd, de ezúttal egy különleges nézőpontból mutatják be.

 

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/08/egyeves-lett-a-szent-laszlo-teri-kiallitohely

Clubul de fotografie Varadinum a împlinit cinci ani. Cele mai bune imagini ale membrilor, expuse în Piața Unirii
Orădeanca Adela Rusu, cel mai premiat artist fotograf la o competiție din Serbia (FOTO)

Leave a Reply