Blog

Bihor: Expoziţia de grup în aer liber ”Femeia”, inaugurată de Fotoclubul Varadinum de Dragobete

Fotoclubul Varadinum din Oradea a inaugurat vineri, de Dragobete, o nouă expoziţie fotografică în aer liber, în Piaţa Unirii din Oradea, dedicată Femeii, de această dată, urmând să fie expusă timp de o lună.

Potrivit preşedintelui acestui club, organizatorul Ovi D. Pop, expoziţia “out door” de grup cuprinde 100 de lucrări realizate de 27 de membri ai Fotoclubului Varadinum, din care 24 sunt din diferite oraşe ale României, doi din Ungaria şi unul din Polonia.

 

Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES

“Cred că puteau veni şi mai mulţi cu lucrări, pentru că cerinţa a fost foarte mare. De aceea, pentru următoarea expoziţie, vom avea cu două panouri în plus, oferite de primărie. Această expoziţie, deschisă de Dragobete, ziua îndrăgostiţilor şi a iubirii la noi, are o temă foarte frumoasă, generoasă. Chiar din momentul în care lucram să le afişăm, trecătorii se opreau să admire,” a declarat, pentru AGERPRES, artistul fotograf Ovi D. Pop.

Vicepreşedinta Fotoclubului, Adela Rusu, a subliniat că tema expoziţiei din luna martie, frumuseţea feminină, a inspirat mulţi colegi din acest club foto şi aduce un plus de culoare în Piaţa Unirii, ideea lui Ovi D. Pop de a expune în aer liber fiind apreciată ca “genială” de foarte multă lume.

“Da, dar tot o viceprimăriţă m-a ajutat să o pun în practică, adică Arina Moş, care ne-a îmbrăţişat ideea şi a spus: ‘Faceţi!’. Aşa am ajuns astăzi, dacă am numărat corect, la a 18-a expoziţie out door, fiecare de câte o lună”, a spus Ovi D. Pop, invitând-o pe Antonia Nica, în stilul său nonconformist, să îi laude în două fraze, în calitatea sa de actual viceprimar.

 


Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES

Dincolo de a fi foarte protocolară, Antonia Nica a afirmat că reprezentanţii oficiali trebuie să scoată în evidenţă şi partea mai puţin administrativă a oraşului, evenimentele culturale de marcă.

“Fotografia înseamnă viaţă, înseamnă o clipă imortalizată pe un suport de care ne putem bucura mai mult timp. E o mare bucurie să avem un astfel de club bine închegat aici, la Oradea, cu artişti de talie mondială. Suntem onoraţi să vă fim alături în proiectele dvs şi vă promit susţinerea mea, aşa cum s-a obişnuit şi până acum”, a declarat Antonia Nica.

Cele 100 de fotografii au fost expuse pe 10 panouri de mari dimensiuni, cu suprafeţe rezistente la intemperii, majoritatea fiind portrete realizate în diverse ipostaze sau pe diferite meridiane ale lumii.

“Pe mine mă fascinează personajul feminin. De altfel, dintotdeauna, încerc să scot în evidenţă frumuseţea din oameni în orice fel de cadru sau scenariu pe care mi-l imaginez. Şi mai ales din femei, pentru că noi avem poate mai evidenţiată obsesia trecerii timpului. Dar frumuseţea feminină nu are vârstă, ea vine din suflet. Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de noi sau să nu ne punem în valoare. Există o vorbă celebră care spune: ‘Nu există femeie urâtă, doar femeie neîngrijită’. Suntem fiinţe divine şi venim din naştere cu daruri minunate, doar să ni le amintim,” a declarat, pentru AGERPRES, artista fotograf, multiplu premiată internaţional, Adela Rusu.

 


Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES

Una dintre lucrările sale reprezintă o fată, Sânziana, machiată cu foiţă de aur şi acoperită cu un voal, pentru a sugera, dincolo de mister, frumuseţea interioară a unei tinere, care răzbate spre ceilalţi.

Iar fotografia cu Amalia a fost realizată la Castelul Károlyi din Carei, unde tânăra îmbrăcată în rochia sa de mireasă se priveşte în oglindă care îi arată chipul din copilărie. “O paralelă între inocenţă şi maturitate pe care am intitulat-o ‘Remember the innocence'”, a mai afirmat Adela Rusu.

Expoziţia de grup “Femeia” cuprinde lucrări tematice realizate de Ioana Gabor, Adela Rusu, Daniela Lascău, Erika Berdan, Ioana Birău, Ecaterina Kiss (Baia Sprie), Florica Bacter (Derna), Mariana Scubli (Sighetu Marmaţiei), Adriana Ceauşescu (Timişoara), Molnár Szilvia (Kopháza – HU), Iuliana Paşca, Ovidiu Opriş, Ionel Gurzun şi Dan C. Griga (Baia Mare), Cătălin Arcu (Cluj Napoca), Jaroslaw Turczynski (Nowy Sacz – PL), Kornel Popa (Szombathely – HU), Mihai R. Bogdan, Eduard Suciu, Călin Pele, Ovidiu Ilisie, Roland Pantea, Raul Ghiman, Doru Petruţiu, Ovidiu Tau, Tomi Borza şi Ovi D. Pop (Oradea).

 


Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES

“Femeia” este a 18-a organizată în aer liber de Fotoclubul Varadinum şi va putea fi vizitată, ca de obicei, timp de o lună, până în data de 27 martie, când va urma o altă expoziţie, a celui mai activ grup de fotografie de pe Facebook, “La Conacul fotografilor”, ce are peste 10.000 de membri.

Clubul de fotografie Varadinum a fost înfiinţat, în urmă cu şase ani, de artiştii Adela Rusu şi Ovi D. Pop. Federaţia Internaţională de Artă Fotografică a clasat, în 2019, Fotoclubul Varadinum pe locul 12 din lume în cadrul “World Cup for Clubs” (Cupa mondială a Fotocluburilor). AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Vernisaj expoziție newborn 2023 ,,Inocență’’
Simpatica vidră de pe Crișul Repede e „vedetă” în Oradea!

Leave a Reply