Blog

Președinte Al Diviziei Naționale De Salsa Și Bachata

Președinte al Diviziei Naționale de Salsa și Bachata, Jurcut Gheorghe Cristian,  a terminat Facultatea de Științe Economice cu specializarea Finanțe – Asigurări și Facultatea de Științe Socio – Umane cu specializarea Psihologie. A urmat Școala Națională de Antrenori la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, în București, unde a obținut diploma de antrenor de dans sportiv.

A început să danseze din 1990, iar în anul 1991 a intrat în competițiile de dans sportiv, unde în 1994 a și devenit Vicecampion național la secțiunea latino – americană tineret. În 1997 devine campion național la secțiunea latino – formații adulți , iar în 1999 se hotăraște să înființeze “Clubul de Dans Sportiv Feeling – Dance Oradea”, club pe care îl afiliază Federației Române de Dans Sportiv în 2004.

Portofoliul şcolii Feeling Dance  s-a îmbogaţit cu sute de premii naţionale şi inernaţionale, precum şi titluri de campioni naţionali.

Puțini sunt cei care știu că, Președinte al Diviziei naționale de Salsa și Bachata, Cristian, este recunoscut în cartea Personalităţilor Din Bihor. A fost nominalizat la Gala Top Branduri Bihorene, a fost premiat la nivel naţional pentru nota maximă obţinută la examenul de arbitri în cadrul Galei Dansului Sportiv Românesc  și premiat pentru rezultate deosebite la campionate, la Gala Sportului Bihorean.

Despre Cristian Jurcut aș putea spune că este arbitru, prezentator, instructor, coregraf, antreprenor, un excelent comunicator, ambițios și competitiv. Un lucru mai puțin știut despre el este că are o diplomă în Canto – Muzică Ușoară, iar asta explică modul melodios în care își expune argumentele învăluite în diplomație.

Președinte al Diviziei de Salsa și Bachata! Ce înseamnă acest titlu pentru tine?

Nu este un titlu, ci o responsabilitate și un pionierat, totodată. Mi-am dorit să ocup această poziție pentru că sunt o persoană care apreciază schimbarea și progresului constant. Sunt convins că lucrul în echipă deși e mai dificil de coordonat, poate aduce rezultate superioare față de lucrul individual al fiecărei școli de dans în parte. Mă refer aici la dezvoltarea unor dansatori competiționali de top mondial, un obiectiv pe care sunt convins că România îl va putea atinge în următorii ani. Eu, în calitate de președinte al Diviziei sunt responsabil pentru o coordonare cât mai eficientă a lucrului în echipă a școlilor de dans astfel încât obiectivele Diviziei să fie atinse cu succes – și anume creșterea unor dansatori valoroși la nivel mondial și nu numai.

Ești un om extraordinar de calm, răbdător și disciplinat; presupun că aceste calități sunt dezvoltate în timp. Cum te-a ajutat dansul în aceasta direcție?

Presupunând că am, într-adevăr, aceste calități, ele au fost dobândite de-a lungul anilor, fiind esențiale formării tuturor sportivilor de performanță: calmul – pentru a putea progresa și concura alături de o parteneră, dansul sportiv presupunând un efort în cuplu, în care primează nevoia de empatie și înțelegere. Răbdarea, pentru că nu există muncă fără să înveți să ai răbdare, iar fără muncă nu există rezultate, oricât de talentat ai fi. Disciplină, pentru că traiectoria și palmaresul sportivului să se plaseze în linie mereu ascendentă.

De ce Feeling Dance? Cum ai ales acest nume pentru afacerea ta?

Numele are conotații multiple. S-a născut dintr-un „feeling”, dintr-o poveste de dragoste. În același timp, dansul ca manifestare externă, vizuală, a tumultului interior, trebuie să fie cea mai sinceră expresie a emoțiilor omenești. Așadar, „dansul sentimentelor” a devenit Feeling Dance.

Aș vrea să ne expui punctul tău de vedere în ceea ce privește competițiile de dans din România, evident referindu-mă la stilurile afro-latino-caraibice.

În opinia mea, înainte de apariția Diviziei, competițiile erau în număr redus. Fiecare competiție arata diferit, era organizată după regulile și regulamentele proprii diferite de la o competiție la alta fără să existe vreo unitate, determinând competitorii să se adapteze mereu la reguli diferite (atât din punct de vedere al coregrafiei cât și al costumației și nu numai). Nu exista un calendar competițional pe baza căruia sportivii să își programeze activitatea și chiar dacă și așa reușeau să participe (în număr restrâns) și să câștige, nu aveau vreo susținere financiară pentru a merge mai departe. După înființarea Diviziei am încercat să identificăm aceste minusuri să realizăm un cadru uniform în ceea ce privește organizarea competițiilor din toate punctele de vedere. S-au obținut și alocat fonduri pentru susținerea financiară a sportivilor campioni, lucru ce nu s-a întâmplat în trecut. Dar și Divizia e la început de drum și mai sunt multe aspecte de abordat. Pandemia a afectat activitatea competițională dar sperăm să trecem peste acest moment în cel  mai scurt timp și să revenim la normalitate. Ca Președinte al Diviziei naționale de Salsa și Bachata, pot spune că sunt multe de făcut și invităm cu drag pe oricine dorește să adere la Divizie pentru a dezvolta și mai mult echipa de lucru.

Câte ore de dans stau în spatele unui succes și al unui trofeu?

Nu cred că se poate cuantifica. Depinde de perseverența și disciplina în cadrul antrenamentelor. Dar, cu siguranță, ambiția și tenacitatea fiecărui sportiv va fi, în timp, răsplătită pe măsură. Se spune că dacă aloci 10.000 ore din viața ta, pentru orice tip de activitate sportivă, poți deveni “maestru/campion mondial” la acel sport. Vă las pe voi să socotiți dacă te antrenezi zilnic câte 1 oră pe zi, în câți ani veți atinge pragul de 10.000 ore? Asta nu înseamnă că până atunci nu vei putea obține un trofeu… la un nivel competițional mai redus.

 

Această pandemie a schimbat cu totul modul nostru de raportare la viață. În ce mod a fost afectată afacerea ta și cum ai găsit resurse pentru a supraviețui?

Având în vedere că în perioada de pandemie activitatea noastră a fluctuat undeva intre 0-20 % din ceea ce era înainte de pandemie, pot spune că nu a fost ușor să supraviețuim falimentului. Dar datorită unui renume pe care ni l-am construit în timp și al faptului că în acest timp, prin dans, am făcut mulți oameni fericiți, aceștia nu au uitat de noi și ne-au susținut atunci când a fost nevoie. Mulțumită lor am reușit și reușim să mergem înainte.

Cum se construiește echilibrul intre viața de familie și carieră ?

Sincer sunt norocos că familia mea (soția, sora chiar și părinții) fac și ei parte din proiectele de dans pe care le dezvoltăm împreună, așa că nu e greu de menținut acest echilibru.

Care crezi că sunt nevoile principale ale comunității latino pentru perioada care urmează? Să spunem pentru următorii 5 ani.

Cred că e nevoie, acum mai mult ca niciodată de o strategie unitară de dezvoltare, colaborare și o susținere reciprocă a tuturor școlilor implicate în comunitatea latino pentru a depăși în primul rând această situație de criză, dar și pentru o creștere pe termen lung.

 

Vin oamenii către dans sau dansul își alege oamenii?

Cred că sunt valabile ambele afirmații, într-o oarecare măsură. Pe de o parte, există oameni care vin la studio pentru că își doresc să învețe un anume stil de dans (de exemplu Kizomba, pentru că se află încă în trend datorită caracterului exotico-senzual). Alții caută entuziasmul și distracția ascunsă în pașii de Salsa. Pe de altă parte, sunt cei care vin cu o idee preconcepută despre ceea ce cred că li se potrivește și ajung să fie acaparați și „confiscați” de farmecul unui stil cu totul diferit de așteptările lor anterioare, care devin uitate.

Care a fost cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în pandemie, despre tine?

…Că niciodată nu trebuie să te dai bătut, indiferent cât de grea este perioada prin care treci și că viața iți va deschide mereu câte o portiță, un drum pe care poți continua, dar noi trebuie să fim mereu atenți pentru a identifica aceste posibilități.

Trimite un mesaj oamenilor care nu cunosc comunitatea , un mesaj care să lanseze o invitație deschisă pentru a ne cunoaște …

În primul rând, dansul este un limbaj de comunicare prin care putem interacționa între noi. Este o forma naturală de exprimare, de când existam ca oameni. Așadar, celor care trec cu greu peste inhibiție, rușine și teama de a fi judecați de ochii privitorilor, le lansez invitația de a ne descoperi! Cu siguranță există un stil de dans pentru fiecare și o modalitate de eliberare și deconectare!

CURSURI ONLINE

Pentru cursuri de dans online puteți accesa platforma Wilmark Dance Academy:

https://cursuri-dans.ro/p/curs-de-salsa-online_plus-latino-pack

https://cursuri-dans.ro/p/all-inclusive

https://cursuri-dans.ro/…/curs-bachata-lady-style_plus…

Expoziţie foto în Piaţa Unirii din Oradea, dedicată Zilei Naţionale - „România noastră”
Mariana Scubli: ”Eu așa îmi simt fotografiile: ca pornind din sufletul meu”

Leave a Reply