Blog

Fotókiállítás: Lépések a múltból

Lépések a múltból – emberek és helyek címmel két fotóművész, Szabó Tamás és Vincze Szabolcs közös kiállítását nyitották meg a Nagyváradi Állami Filharmónia emeleti előcsarnokában csütörtök délután, Ovi D. Pop fotóművész, illetve a Varadinum Fotóklub szervezésében.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az idén februárban 89. életévébe lépő Szabó Tamás Kolozsváron él. Idős kora ellenére jó egészségnek örvend, korábban az Erdélyi Néprajzi Múzeum fotósa volt több évtizeden keresztül. 1933-ban született Aradon, majd a második világháborút követően a családjával a kincses városba költözött. 1954-ben elektroakusztikusként fejezte be iskoláit, 1955-től az akkor még csak Bolyai nevét viselő egyetem laboratóriumában kezdett el dolgozni filmoperatőrként és fényképészként. Először didaktikai kisfilmeket készített a munkatársaival közösen, azután pedig 8 milliméteres filmtekercsekre komolyabb dokumentumfilmeket rögzítettek, például a kolozsvári gyógyszerészeti múzeumról, vagy „az erdő hangjairól”. 1962-ben az Erdélyi Néprajzi Múzeumhoz „igazolt át” mint fényképész. Harminchét éven keresztül dolgozott ott: munkásságára jellemző, hogy amikor odament, a közgyűjteménynek 9 ezer negatívja volt, a nyugdíjba vonulásakor pedig már 45 ezer.

Ha megszorításokkal ugyan, de azért a kommunista rendszerben is lehetett utazni: így tett Szabó Tamás is, melynek köszönhetően nemcsak a munkája folytán, hanem a szabadidejében is elutazott a világ számos országába, még Kínába is. Volt, hogy feliratkozott az OJT által szervezett csoportos kirándulásokra, de legtöbbször csak beült 1300-as Daciájába, vagy felpattant a motorbiciklijére. Így jutott el például Kelet-Németországba, Csehszlovákiába, Jugoszláviába.

 

Vincze Szabolcs szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: ő Bánffyhunyadon él, a Kalotaszeg fővárosában, talán ezért is tartozik a kedvenc témái közé a néprajzi fotózás, a népi viseletek, mesterségek megörökítése. „Nálunk, Kalotaszegen napjainkban is élő hagyomány a népi kultúra” – fogalmazott. Mint mondta, 2020 elején vásárolta meg Szabó Tamástól negatívjainak gyűjteményét, a fotókat digitalizálta, most pedig szerinte eljött az ideje annak, hogy bemutassa ezeket a nagyvilágnak. Otthon neki különben 20 ezer negatívja van, a filharmóniában 50 fotót állított ki első helyszínként.

Vincze Szabolcs

Nagyváradon két hétig marad a tárlat, érdekességként megemlítjük, hogy Kolozsváron csak ezután lesz közszemlére téve. Az egyik dokumentumfotón például az lett rögzítve az utókornak, ahogyan Feszt László festőművész kezet fog Ceaușescuval, a másikon Jean Marais korabeli francia filmcsillag látható a Tordai hasadékban. Egy felvétel az 1969. május 1-jei felvonulást örökítette meg a kolozsvári Bocskai (Avram Iancu) téren, a Román Nemzeti Opera előtt, egy másik pedig Kós Károlyt a Varjúvárban.

EXPOZITIE FOTO: PASII DIN TRECUT - OAMENI SI LOCURI, SZABOLCS VINCZE
"Ica & Nikon": O tânără de 23 de ani îşi expune fotografiile la Filarmonica din Oradea

Leave a Reply